En büyük keyfimiz oyuncak sepetini dağıtmak ,oyuncak dolabını yere boşaltmak.Tabii yorgun anneyi düşünen yok haliyle.Anne toplar ömer dağıtır ,anne toplar ömer dağıtır.
Keyfi yerindeyse ömerde toplar bazen ama sadece bazen.
Annenin canına tak eder ve çocuk eğitiminde ödül ve cezayı pek kullanmak istemesede ömere der ki,
-Ömer oyuncaklarını toplarsan sana sakız vericem.
Ömer koşar oyuncaklarını sepete toplamaya başlar.Ama o kadar çok dağılmıştır ki oyuncakları bir süre sonra motivasyonunu kaybeder ve
-Anne sakızı göstey bari öyle toplim ,der.
Anne kendini motive etmeye çalışan oğluna çok güler ve sakızı gösterir.
Sakızı gören bilmiş ömer gözleri ışıldayarak tümünü toplar.
Ve sakızı alır...
7 yorum:
yerim seni :) tüm sakızlar feda olsun sana...
favoriniz hangi sakız?
Pelin ,Eve sakızı kutuyla alıcaz artık :)))
Annesinin oğluşu,falım :)
Esincim;
kucuk yaslarda cocuklar neyin dogru neyin yanlis oldugunu ailelelrinden ogrendikleri icin mecburen gerken yerde ceza ve odul olmasi lazim. ama "positive reinceforcement" denilen yontemi daha cok kullanmamizi istediler bizden cocuk psikolojisi dersinde. Bir de odul olarak sakiz seker gibi seylere yerine onun sevidgi aktiviteleri yapman daha uygun olur. mesela en cok neyi seviyor: eger sevdigi sey senin yaninda oturup ona kitap okumansa: "eger oyuncaklarini toplarsan birlikte en sevidigin kitabi okuycaz" sekline. Bi de uzun surecek seyler olmamamli ornegin oyuncaklarini hergun toplamali ki ve bunu aliskanlik haline getirmeli. Bi de yapacagi isin cok uzun sureli olmamasi lazim cocuklarin belli seyleri yapma suresi ve bu isten SIkilma suresi bizlerden daha kisa o yuzden oyuncaklarini her oyundan sonra toplarsa haftada bir kere uzuun uzun toplamasina gerek kalmaz.
Bunun disinda kavga ya da arkadaslariyla anlasamadigi zamanlarda ise "time out " metodu kullaniliyor. Sanirim bu problemi diger cocuklarla yasadiniz blogundan gordugum kadariyla. mesela Omer oyun arkadsini iterse ya da oyuncagini paylasmazsa onu seseiz ve olaylari gormeyecek bi koseye alip oturtman gerekiyor ama Herseyden once aciklama yapilmasi lazim. Diyelim oyun arkadaslariyla bulusacak ve omer normelde oyuncaklarini paylasmayi sevmiyor. o zaman:Omercim simdi oyun oymaya gidicez ve oyuncaklarini diger arkadaslarinla paylasmani istiyorum eger paylasmadigin takdirde oyuna bi sure ara vernek zorunda kalacaksin" bunu onun da tekrar etmesi ve anlamais lazim o yuzden 4-5 tetrar et ve ona da tekrarlat. ya da arkadaslarini itmesi v,b gibi istenmeyen davranizlarda kullanilabilir. eger bu istenmeyen davranislari segilerse omercim sana soylemistim eger arkadaslarini itersen ne olacagini deyip onu bir kosede 1-2 dakika bekletmen gerekiyor. ama bu bekleme suresinde hic kimse onunla ilgilenemez ve o da herhangi bir oyuncakla oynayamaz ya da herhangi bir arkadsi yanina gelip konusamaz. sonra sure dolduktan sonra arkasindan ozur dileyip oyuna devam edebilir. Esin daha bi cok sey var keske yuzyuze olsaydik da kosusaydik.
Uzun zamandır bloguna girmekte sorun yaşıyordum,bir çırpıda okudum hepsini.Ömer'e kardeş geliyormuş hayırlı olsun,her hamile haberi duyunca bir tebessüm oluşur yüzümde çok sevinirim.Ben seneye erteledim:)))Tebrikler tekrar
Falım olmasına sevindim :=))
Diğerlerinde aspartam maddesi zararlı diye biliyorum.
Ben de çok severim sakızı ama şimdilik saklıyorum kızımdan.
Sevgiler.
Emel ,prtikte dediğin gibi olmuyor yaşayınca daha ii göreceksin hele bir isabella doğsun :) ,ama odanın başka bir köşesine göndermek ve onu mahrum etmek de bence bir çeşit ceza hemde bu tür cezalar çocukta bence daha çok problem yaratıyor.
Konuşarak ,onun anlayabilceği dille ona herşeyi aktarmak çok daha doğru.
Paylaşmayı istememeleri bu dönemin normal olan bir davranışı ,3 yaş öncesine o yüzden egosantirik dönem deniyor.Ama oyuncak paylaşma konusunda-eğer bizdeysek yani oyuncaklar ömerin oyuncğı ise-onu seçtiği bir oyuncağnı arkadaşına vermesini söylüyorum oda istediğini veriyor,sonuçta oyuncaklar onun ve oyuncklar hakkında onun söz hakkı var.
Vurma olayımız geçeli çok şükür çok zaman oldu,4-5 aydır hiç yok :)
Bence ödül ve ceza da çok gerekli değil ,konuşarakda ikna edilebiliyor çocuklar,sadece bir aferinle dvranışı pekiştirmek yeterli oluyor.
Sonuçta çocuklar bir çeşit hamur onu şekillendiren de aile .
Yorum Gönder