11 Mart 2009

Hepatit A ve dışarıda yemek yemek

1,5 yaş aşısı için doktorumuza gittiğimizde ömere o sabah kahvaltı yaptırmaya vakit bulamadığımdan ömerin elinde kantinden aldığımız kaşarlı tost vardı.Doktorumuz hemen "bu tostu evde mi yaptın " dedi.Ben de kantinden aldığımı söyledim.O da 2,5 yaşına kadar dışardan yemek yemesi uygun değil hepatit A bulaşma ihtimali var ,dedi.
Halbuki ben birkaç aydır güvendiğim yerlerde ömerin birşeyler yemesine izin veriyordum:(
Doktorumuz dışarıda kavanoz maması veya büyümix vermem, yada evde yapıp götürmemi tavsiye etti.
Dışarıda yapılan yemeklerde temiz su kullanmaya bilirler bu da hepatit A bulaştırır diye de ekledi.
Mecburen bizde dışarıdan ömere birşeyler yedirmeyi bıraktık.
....
2 yaşında da hepatit A aşısı var onun için getireceksiniz diye uyardı.
Şimdi soru 1 -Bu aşı tüm çocuklara yapılıyor mu onu merak ediyorum.
soru 2-Ve de dışarıda yemek yediyorumusunuz? Yoksa ilk kolaycı anne ben miyim :)
Cevaplayan her blogger anneye +10 puan verilecektir :)

42 yorum:

Adsız dedi ki...

Esincim dışarıda birşey yedirmiyorum.Evden mutlaka yanıma kavanoz maması yada kendi yaptığım birşey koyuyorum.Dışarıdan maalesef simit yediriyorum,arada sırada.Bir kerede ben yerken patates kızartmamdan yedi,bayıldı tabii:)nerde zarar orda tat:)
Bol bol evden malzeme taşımak gerekiyor sokaklarda.10 puanımı aldım mı?:) sevgiler..

havvanur dedi ki...

slm sinemde gördğm şimdi tıkladım hepetit ilk ayda yaptırdıkya 2 yaşında tekrarmı yapıoyorlarmış.ben büyük kızıma işimiz geregi hep dışarda yedirmiştim hala çok severr:))ama hiç duymadım hepatit yiyeceklrden geçiçegi neyse allaha emanetler byy

minik kuzucukkk yasmin suuu dedi ki...

canım şahsen yasmin su henüz küçük olmasına rağmen ben bile bazen dışarda yediklerimizden tadına baksın diye veriyorum.ama düşününce doktoruna hak vermemek elde değil,sen yinede kavanoz mamasına önem ver,ben bebek çantamda mutlaka bulunduruyorum,sebzesinden yada meyve kavanozundan,çünkü büyümix yada diğerleri tarih bakımından az dayanıyor ama kavanoz mamalar meyveler uzun süre dayanıyor.
öptük ömer paşayıda...

Cocukla Cocuk dedi ki...

ben ne yazıkki hepatit a aşılarını vurdurmadım cocukların...dışarda yemek çok nadir yedirdiğimi belirtmeliyim ama sebep hepatit a riski değildi..bildiğinden çok şaşma için rahat ediyorsa yedir bence istediğin yerde, cocuk her turlu ortama, gerekiyorsa mikroba da alışmalı...sevgyle kalın

Sevil-Kaan dedi ki...

Bizim doktorda 2 yaşında hepatit aşısının olduğunu söyledi ama tüm çocuklara yapılıyor mu bilmiyorum. Bende şimdiye kadar dışarıdan yemek yedirmemiştim geçtiğimiz cumartesiye kadar.Demekki ilk kolaycı anne sen değilmişsin. Düşününce vicdan azabı çektim şimdi:(

уαѕємin... dedi ki...

2,5 ya hee.. Simit falan alıyoruz bizde arada o kadar iştahlı yiyor ki.. Temiz olmayabilirden kasıt musluk suyu mu? Eğer öyleyse çoğumuz bende dahil olmak üzere musluk suyu kullanıyoruz

Bu arada bizde su çiçeği aşısı olduk güncellerken bloğumu yazmayı unutmuşum. Tekrar düzenelyim bari..

Özel aşıların içinde var Hepatit A.. Bizde yeni başladık özel aşılarımızı yaptırmaya biraz geç kaldık sanırım Afra da olmuştu Hepatit A.. Dr lar özel aşıların da vurulması gerektiğini söylüyor. Bazıları gerek yok diyor insanın çok kafası karışıyor..

Çok uzattım :) Güzel bir gün diliyorum canım sana

Betül KAVAL dedi ki...

günaydın.
öncelikle akşam sohbet ederken kağan uyandığı için yanına gidince bende uyuduğum için ve sana cevap yazamadığım için özür dilerim. istediğin tarif var veririm en kısa zamanda cnm.

sonra bende bir süredir kağana arada bir senin gibi dışardan yemek yediriyordum yani köfte falan başka bişey yemiyor çünkü. Demekki yapmamalıyız aslında evet çok doğru doktorunun dediği uyardığın için çok teşekkür ederim bende artık yedirmiycem..

Sanırım bu aşılar herkese vurulmuyor ücretsiz olarak. biz sağlık ocaklarına gitmediğimizden bu tür şeylerden haberdar olamıyoruz heralde ben öyle düşünüyorum ama o çocukların ne suçu var o zaman anlamıyorum.

sevgiler

benimkuzum dedi ki...

Bizde cumartesi günü yaptırıcaz aşısını 2 yaşına girdi irem..
Dışarda yeme olayı ise yeni başladık , önceleri meyvasını yoğurdunu çantama koyar oyle cıkardım , yemek saatinden once cıkmışsak da termosum vardı chicconun onun içine yemeğini koyardım ...
şimdilerde güvendiğim yerlerde biz ne yiyorsak yediriyorum , suyunu mutlaka evden suluğuna koyarak çıkıyorum ...

İLKAY dedi ki...

Aa ben yediriyordum ve inan hiç kimsede bana böyle bir konudan bahsetmemişti neyse şimdilik bizim kız 2,5 oldu:)

Ege'ye Dair dedi ki...

Esincim şimdi okuyunca inan bende şok oldum.Bizde uzun zamandır özellikle hafta sonları bir yerlere gittiğimizde yanımızda taşımaktansa oradaki ismi olan yerlerden çorba köfte gibi gıdalar yediriyorum ama bende de şimdi soru işareti oldu? bunu bende doktorumuza acilen soracağım.

Burcu dedi ki...

Şimdiye kadar sadece bir kez o da geçen hafta sonu Beyaz Evde sebze çorbası yedirdim Ardaya... Gerçi sadece 3 kaşık yedi sevmedi ama çok zorda kalınca yediririm sanırım. Ama çantamızda da her zaman kavanoz mamalarından 2 adet meyve, 2 adet de sebze mamaları bulunur.. Kaç puan aldım?? :)

siyap dedi ki...

ben de hala güvenmiyorum dışarıdaki yiyeceklere o yüzden hep 2 öğünlük yemeğini yanımda taşırım ne olur ne olmaz diye.

aşı hakkında bilgim yok herkese yapılmıyor isteğe bağlı herhalde.

Maya ve Elya'nın annesi dedi ki...

Esincim selam,
Öncelikle benim 1. soruya vereceğim cevap seni şaşırtacaktır ama ben dr.muzun yönlendirmesiyle Maya'nın tüm aşılarını erteledim. 2 yaşından sonra dilersem yaptıracağım, yoksa 5 yaşına vücut ve beyin gelişimi tamamlandığı için hangi hastalıkları geçirmiş, geçirmemiş bakılacak ve geçirmediklerinin aşıları yapılacak.

2. soru: evet yediriyorum. Ama düşünüyorum da emin olduğum yerlerde yediriyorum, zaten tanımadığım bilmediğim yerde yemiyorum ben de. Açıkçası ben hiç pinpirikli değilim bu konuda. Örneğin eşimin annesi bu konuda çok evhamlıymış ve benim 42 yaşında hala dışarda birşey yese midesine dokunur. Bu bence hiç normal olmadığı için Maya çöpten almadığı sürece her yerde yiyebilir. Ama mesela ben asla kavanoz maması vermedim, vermem de. Sokakta yesin daha iyi:)

Eeee bu 10 puanı ne için kullanıcam :)

Adsız dedi ki...

cevap 1-2 yaşını doldurduğunda yaptırdık hepatit A aşını. Yani Ocak ayında. Blogumda da yazmıştım. İkinci doz için de Ağustos başında tekrar gidicez doktora. Sigorta hastaneleri bazo aşıları şart koşmuyo. Bu aşıyı mecbur kılıyomu bilmiyorum. biz özel hastaneye gidiyoruz ve doktorumuz yapılması gerektiğini söyledi.

cevap 2-Egemen 2 yaşını dolduralı 1,5 ay oluyor ve biz daha yeni yeni başladık bakkaldan , marketten bişeyler alıp yemeye. tabii abur cuburu kastediyorum. çok nadiren cips ve arada bir de çikolata. şimdiye kadar hiç ona bi yerden tost, sandviç ve ya başka bir yemek almadım. dışarı çıktığımızda da yanımda ya kendi çorba kavanoza konmuş olarak, ya da danino ve ya mülupanın kavanoz mamaları olurdu. hala da tam anlamıyla dışardan bişeyler alıp yedirmiş değilim. Bence Ömer için de çok erken.

kaptım mı 10 puanı? :)

KEO dedi ki...

öncelikle 1.yaşı kutlu olsun bloğunun canım, sonralıkla da ben genelde çantada çorba/meyva/ekmek/kuru üzüm taşırım ama eğer biz dışarda yiyorsak(çok nadir), o da pek tabii merak ediyor ve yanımda getirdiğim çorbaya burun kıvırabiliyor.Ama herşeyi yedirmem dışarda, dikkat ederek yediririm...

Beken-Ali dedi ki...

Merhaba,
Ben Candaş'ın hastalıkları ve bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle çok pimpirikli davrandım hep. İlk 1 sene daha doğrusu. Vücud bağışıklığını geliştirmenin en iyi yolu mikroplarla tanışmaktır. Çocuklarımızı fanuslarda yaşatamayız. Onun için herşeyle karşılaşması lazım ki güçlü olsun.
Aşı takvimi dısındaki aşıları bazı dr hiç yaptırmaz, ben de yaptırılmaması gerektiğini düşünürüm, sağlıklı çocuğa isteğe bağlı aşıların hepsini sırf para için yaptıran çok dr var. Ayrıca kimi dr herşeyi ilaçla tedavi etmeyi çok sever, ki bana çok yanlış gelir. Hepatit A ise daha farklı, aşının koruyuculugu yüzde kaçtır ona bakmak lazım önce. Ben Candaş'a yaptırdım, çünkü heryerde her şekilde ne yerse yediriyorum, Dışarıda da...Parkta oynayıp elleri kirliyken de yediriyorum.yeter ki yesin :))
Hem temiz, tertipli, o olmaz, bu yasak dersek çocukluklarını ne zaman yaşayacaklar? Şimdi tanışmazsa mikropla gelecekte en ufak bir şeyde daha ağır geçirir hastalıkları. Bu arada Candaş 26 aylık ve 8 kg sadece. Yani durumum sizlerden daha vahim. Çok korumak çok hastalık getirir kanaatindeyim. 1 yaşını geçen çocuk herşeyi yiyebilir bence (hazır gıda, cips ve aparatif hariç tabii).
Kafa karıştırmadım umarım:)) Fikrimi yazdım sadece.
Sevgilerimle

herşeyden azıcık dedi ki...

Selam.Eğer çalışan bir anneysen çocuğu okuldan aldığında eve gelinceye kadar yolda her gördüğünü ister ve sen de istemesende alırsın.Gerçi doktorun da vardır bir bildiği ama ben şunu bilir şunu söylerim sakınılan göze çöp batar.Ama Ömer daha çok küçük o yüzden dikkatli ol derim hepatitin her çeşiti heryerden bulaşır.Mesela misafirliğe gittin o ailede varsa hastalık orda yemek yediğiniz tabaktan ,çataldan,kaşıktan ve hasta olduğunu bilmeyen kişinin tükürüğünden ,öpmesinden....Bunları düşünürsek paranoyak oluruz.En iyisi aşıları tam yaptırmak.Öptüm.

AsYa dedi ki...

bizimde 2 yaşta hepatit A..bekliyoruz, diğerleri tamam..

ve dışardan yemek konusu görülüyor ki herkese göre değişiyor..içindeki sesi dinle bence:)))))

ben 'ben baktığım sürece' çocuğumun sağlıklı beslenmesinden yanayım..sonra zaten alışacak dışarıdan yemeye kreşte ,okulda....

Naile dedi ki...

Erdem ev ortamları hariç pek biyere gitmediği için dışardan birşey yemedi şimdiye kadar. Doktora veya markete gittiğimizde de hep yanımda evden birşey koymuş oluyorum veya kavanoz maması. Bir de Erdem evde olsak 2-3 kaşıktan sonrasını yemez ama dışarıdaysa eğer açsa ve yemeği sevdiyse sesi çıkmadan yer. O yüzden biyere çıkacaksak ve acıktıysa özellikle evde yedirmiyorum. Isıtıp yanıma alıyorum ya arabada ya markette yediriyorum. Market reyonlarının birinde elinde şehriyeli çorba oğluna yediren bir anne görürsen o benimdir muhtemelen :P

Esin dedi ki...

Güldem zaten çantamız bir hayli dolu ;body ,tişört,pantolon,ıslak mendil ,sağlık karnesi,ince polar battaniye vs vs ....
Şimdi tekrar yanında yemek taşı :(
Zararlı=lezzetli şekerim o yüzden hala dolgun anneleriz.
Tabii bebeişlerimizde bu lezzet olayına karşı koyamıyor :)
+ 10 notun karnene işlendi :p

Esin dedi ki...

Havvanur ilk doğduğğunda yapılan 1 yaş içinde 2 kere daha yapılan hepatit b ,hepatit a başka...

Esin dedi ki...

Minik kuzucuk yasmin su ,ömer kavanoz mamasından hiç hoşlanmıyor.en fazla yediği miktar 2 kaşıktır onuda gecen hafta yedi:)

Esin dedi ki...

Çocukla çocuk ,bende çocuk mikropta almalıdır diyen annelerden biriyim. Tamamen hijyen yetiştirmek sağlıksız birey yetişmekle eşit bana göre.
Ömere gerçekten güvendiğim yerlerde yedirmeye sanırım devam ederim .

Esin dedi ki...

Sevil tek olmayışım beni mutlu etti :)

Esin dedi ki...

Yasemin ben de simit yediiryorum ,ama simiti neden yedirmim sonuçta onuda fırnlar yapıyor o zaman ekmek de yedirmim .O da dışarıdan alınıyor sonuçta...

Esin dedi ki...

Betülcüm önemli değil ben tahmin ettim, zaten ömerde o arada uyandı bende onu uyuttum ama ben ömerle uyuyakalmadım bu sefer :)
Sağlık ocağında aşı yaptıranların haikkaten hiç haberi olmuyor bu aşılardan biz mi yanlış yapıyoruz yoksa onlar mı bilmiyorum....

Esin dedi ki...

Benim kuzum ben de eskisi gibi yemek taşımaya devam edicem bundan sonra.Baş yemeğim makarna :)
Su olayını ben 1 yaşından beri ömeri pet şişeden su içiriyorum.Doktorumuz güvenli markalardan içirebilrisiniz dedi.Su taşımıyorum allahtan ....

Esin dedi ki...

İlkaycım oğlana dikkat edersin artık :)

Esin dedi ki...

Egeye dair yasemin ben güvendiğim bir kaç yerde yedirmeye devam edicem ama her ihtimal yanımda da makarna meyva falan taşıyrım...

Esin dedi ki...

Burcu ömer kavanoz mamalarını hiç sevmiyor oğlumuda hiç suçlamıyorum bu konuda hakikaten çok kötü tadı var.Haşlanmış makarna ve oğlumun bayıldığı kivi bu konuda can simidim ...

Esin dedi ki...

Siyap 2 öğün yemek taşıyorsun demek valla bravo...
Ben 1 yaşına kadar çok taşıdım bıkmıştım ama gene devam edicez.
...

Esin dedi ki...

Tuğba biliyorum bloğundan bu konuyu takip ettim.Bende aynı şekilde düşünüyorum seninle ama bu ülke de bu zor gibi geliyor avrupada bir çok hastalığın kökü kazındığından aşısız da olur.
Ama burda zor hele de ömerim gibi öğretmen bir annenin çocuğu isen daha da zor direkt taşıyıcım...

Esin dedi ki...

tuğba 10 puanı sonra kullandıryoruz bonus o şekerim :)

Esin dedi ki...

Gülcan bizde özelde yaptırıyoruz ama yinede sağlık ocağında bunlar yapılmıyorsa özelde yapılıyorsa acaba gereksiz bir para tuzağına mı tutuluyoruz fikri sürekli kafamda...
Ben oğluşuma çikolata ve dedesinin arada verdiği balık kraker harici bir sey tattırmadığımı söyleyebilirim .
Ama dışarda yedirdim itiraf ediyorum:)Ama ekmek de dışarda pişiyor onunda hangi suyla piştiğini bilmiyoruz hatta onu 6 ayından beri veriyoruz.Bence bu durum çok komik ...

Esin dedi ki...

Ekimcim çok sağol canım.
Meyve ve kuru üzüm,makarna bende taşıyorum.

Esin dedi ki...

beken ali candaş ben de seninle bir çok konuda aynı fikirdeyim :)
Ali 3 yaşında yaşıtlarını yakalar zaten.
Ömerin erken doğum tehlikesi vardı.Ben bu konuda bir sürü şey okumuştum.Okuduklarıdan çıkarıdğım kadarıyla ali sağlık bakımından mükemmel...

Esin dedi ki...

Herşeyden azıcık evet kardeşimde bu konuya yakın bir konuda doktora yapıyr,bu hastalığın ülkemizin % 90 ı geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olduğunu söyledi.Ama bu yaştaki çocuklar için tehlikeli olabilirmiş.Ama sakınan göze çöp batar çok güzel bir laf çok da sakınmamak lazım...

Esin dedi ki...

Asya güvendiğim yerlerde yedirmeye devam ama yanımda artık her daim bir şeyler taşıyacağım...

Esin dedi ki...

Naile artık gözümü 4 açıyorum :)Belki seni görürüm :)

pelince dedi ki...

Dikkat etmek gerekiyor elbette,ama güvendiğin yerlerden bence rahatlıkla yedirebilirsin...Ben halen çanta dolu dolaşıyorum :)

Adsız dedi ki...

Ben esin hanımın virolog kardeşiyim,ilk sorum hanginiz Hepatit A aşısı oldunuz?Daha önce bu virus ile infekte olanınız(karşılaşanınız) varmı? hemen soruların cevaplarına geçersem 1-Hiçbiriniz olmadınız...bu aşılar çokda eski aşılar değil..2-hemen hemen hepiniz, toplumda karşılaşma sıklğı yaklaşık %95'lerde meraklanmayın,eğer yinede telaşlıysanız dışkı ile kirlenme ihtimali olmayan şeyler yedrip içirin...Sulara dikkat!

Anne İş'te dedi ki...

esin'cim;
Bizim ezoş 11.5 aylık.Ben tamamen kendi tercihim olarak şimdiye kadar hiç kavanoz maması yada hazır yoğurt ,daha da doğrusu formül mama dışında hazır hiçbir şeyi "öğün" olarak yedirmedim.Ama bizim dışarıda yemek yediğimiz zamanlarda,yediklerimizden ayına uygun olanların tadına baktırdım.Hazır yiyecekler şimdilik öğün olmayabilir ama tadına bakmasında bence hiçbir sakınca yok!Dikkatli olalım tamam ama çok kasmamak lazım diye düşünüyorum.

Sevgiler,selamlar....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...